Prepad ceny solárnych panelov vohnal Solarworld do straty

13.08.2012 Celý región

Bonn 13. augusta (TASR) - Prudký pokles cien slnečných kolektorov pochoval nádej ich nemeckého výrobcu Solarworld na plusový výsledok hospodárenia v tomto roku. V 1. polroku skončila firma svoje hospodárenie so stratou 160 miliónov eur, kým vlani v rovnakom období dosiahol jeho prebytok 70 miliónov eur. Akcie firmy skĺzli o 12 %.

Šéf Solarworldu Frank Asbeck uviedol, že dôsledky 40-% poklesu cien v priebehu šiestich mesiacov nedokáže ľahko zvládnuť nijaká firma. V 1. polroku sa výnosy firmy medziročne znížili o viac ako tretinu. K mínusovému výsledku viedlo aj zníženie ceny hotových výrobkov a draho nakúpených surovín. Kedy sa Solarworld opäť dostane na cestu vzostupu, o tom dnes Asbeck nehovoril.

Pokles cien solárnych panelov vyvolala čínska konkurencia, voči ktorej začal Asbeck protidampingové konanie v Spojených štátoch i v Európe. Tvrdí, že čínskych výrobcov subvencuje štát.

Solarworld očakáva, že Brusel prijme v polovici septembra jeho sťažnosť na konkurenciu. V októbri by sa malo v Spojených štátoch zvýšiť dočasné clo na čínsku produkciu. V máji Washington uvalil na panely 59 čínskych firiem sankčné clo 31 %.

Čínske firmy odmietajú obvinenia, že ich ceny sú dampingové.

Podnik sa nepoddáva momentálnej nepriaznivej situácii. Do výskumu a vývoja vloží 50 miliónov eur. Chce dosiahnuť vyššiu výkonnosť svojich panelov. Technologickým pokrokom sa mu súčasne podarí znížiť cenu kolektorov ročne o 8 až 10 %.

Asbeck, ktorý má v Solarworld majetkový podiel 28 %, sa vzdal nároku na dividendy. Prihlási sa k nim, až keď bude znovu prosperovať. "Môj príjem ma nemotivoval už v minulosti, ale vývoj Solarworldu. Moje rozhodnutie má znamenať, že verím podniku".

Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.
 

Vyberte región